“La idea del Museu és que el visitant sigui com una figura de pessebre”. Ismael Porta, Director del Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc – Diari Nova Conca

En què consistirà l’acte d’inauguració de la façana del Museu del Pessebre de Catalunya?
L’acte d’inauguració de les façanes posteriors del Museu del Pessebre de Catalunya consistirà, primer, a les set de la tarda, en uns breus parlaments d’agraïment a les administracions que ho han fet possible, com la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Montblanc, així com dels seus constructors, paletes, serrallers, electricistes, il·luminadors, esgrafiadors, pintors i vitrallers.

Després, des de dos quarts de vuit de la tarda fins a les nou de la nit, cada quart d’hora es projectarà un màping audiovisual a les noves façanes esgrafiades exteriors, amb un espectacle de llum, música i so. Aquest acte es realitzarà a l’aire lliure, al carrer Castell, si el temps ho permet, ens acompanya i no plou.

L’aposta per aquest canvi en la façana és per reforçar l’atractiu turístic del Museu?
No, la idea d’aquest museu sempre ha estat “que el visitant esdevingui com una figura de pessebre”. Per tant, aquest equipament cultural i turístic és un referent del pessebrisme, tant local com comarcal, nacional i internacional. Per això ho reforcem també amb l’art, en aquest cas amb tècniques ancestrals (que avui en dia s’estan perdent), com el relleu i textures dels esgrafiats, o bé els ràfecs enteixinats de les cornises de les teulades, o les arcades repicades pels picapedrers.

Què vol representar aquest cel estrellat esgrafiat amb un àngel que es pot veure a la façana?
Senzillament aquests relleus esgrafiats de les façanes posteriors simbolitzen l’àngel anunciador que pregona i convida a gaudir de l’entrada a l’interior del Museu del Pessebre, amb un celatge de núvols, boires, estels i ombres també.

Creu que es dona prou importància, a Montblanc i comarca, a comptar amb el Museu del Pessebre de Catalunya?
Aquest museu és més conegut internacionalment en l’àmbit pessebrístic que no al territori català. Les administracions creiem que no són o no volen ésser prou conscients de la importància d’aquest museu o equipament a la nostra localitat. És únic i singular, de fet no n’hi ha cap més en tot Catalunya. A vegades ens preguntem, si aquest museu en algun moment marxés de Montblanc, o es construís en una altra localitat, què passaria a nivell turístic, cultural i formatiu. Si les actuals administracions definitivament no s’hi impliquen, això pot passar. Portem 25 anys en aquest projecte, i per part seva hem sentit moltes promeses, però volem fets reals, i volem ésser un museu normal, com els altres, amb les mateixes condicions, no tan sols de deures, sinó que també volem gaudir d’uns drets.

Quanta gent ha passat pel Museu al llarg de l’any?
La bona acollida d’aquest museu és la part positiva. Mercès a les oficines de turisme locals i comarcals, a internet, Google i xarxes socials, aquest museu és un dels més ben valorats de tot Catalunya, només cal mirar-ne les ressenyes. Cada vegada tenim més visitants (i això que només obrim els caps de setmana de tot l’any!). Amb el registre d’entrades que portem fins avui són 9.850 persones aquest any, i ara comença la temporada forta nadalenca, plena de visites, excursions, autocars i col·legis. Però tota aquesta recaptació econòmica ens marxa pel manteniment de l’edifici, alarmes, llum, assegurances, ascensors, etc.; sense comptar-hi cap sou, ja que la gestió d’aquest equipament és totalment voluntària i altruista.

Parlem de futur. Durant l’any vinent es viuran novetats destacades. Ens pot fer un resum del projecte que s’hi prepara?
De moment, aquests dies hem fet un canvi de sistemes d’il·luminació de la sala dels Calvaris, i de les il·luminacions generals de l’edifici i de les seves façanes externes. A part d’anar canviant leds dels respectius diorames que es van fonent. De futur, són sorpreses de màrqueting per a la botiga, per als nous tallers de Terrània 2025, i posar en marxa el projecte que ens va sortir seleccionat i escollit en les convocatòries d’Obra Social “la Caixa” 2023-24: “El Museu del Pessebre de Catalunya, un camí i un espai vers la cultura sensorial inclusiva per a tothom” (de fet ja fa dos mesos que hi estem treballant i ha de finalitzar al març). També hem presentat a l’equip de govern del nostre consistori un pla de posada en marxa, viabilitat i desenvolupament entre els anys 2025-2028, en què confiem en el compromís col·lectiu de totes les administracions involucrades.

Es pretén ser un referent, amb aquest projecte finançat per la Diputació?
A partir d’aquestes millores aquest museu serà un dels punters a nivell d’accessibilitat universal, on tothom tindrà cabuda, sense risc de cap exclusió social, física, sensorial o psicològica, d’origen, gènere, vulnerabilitats, etc.

Ara mateix, quants diorames i figures s’hi poden veure? Hi ha la intenció d’ampliar-les?
Actualment a la planta baixa hi podem trobar 27 diorames de pessebre; a la primera planta, 34 diorames de calvaris, i a la tercera planta, 50 diorames d’una mateixa col·lecció. De figures n’hi ha exposades unes 700, actualment, per bé que el fons museològic consta de 19.500 figures i 300 diorames, llibres, segells, fotografies, etc. Realment és una llàstima que tot aquest ric material artístic, històric, cultural i tradicional, únic al país, no es pugui exposar al públic en general. Les administracions n’haurien de ser conscients, de tota aquesta riquesa que tenim a la nostra localitat.

Llegeix l’article a

https://www.novaconca.cat/entrevista/245861/la-idea-del-museu-es-que-el-visitant-sigui-com-una-figura-de-pessebre