La Generalitat reconeix el montblanquí Ismael Porta com a Mestre Artesà – Diari de Tarragona

Els 40 anys de treball del montblanquí Ismael Porta (1961) com a pessebrista, escenògraf i en altres àmbits, com el geganter, seran reconeguts per la Generalitat. El 31 de març rebrà el Diploma de Mestre Artesà, uns guardons que reconeixen persones destacades en el coneixement pràctic d’un ofici artesà i la seva transmissió.

Porta és l’impulsor i actual director del Museu del Pessebre de Catalunya, autor de la Mulassa de Montblanc, la rèplica dels Nanos centenaris, a més d’haver restaurat tots els misteris de Setmana Santa de la Vila Ducal, entre molts altres treballs. Va rebre la notícia d’aquest diploma de la Generalitat just la setmana passada, després d’haver-se presentat a la convocatòria entre més d’una seixantena de candidats. Tan sols una dotzena rebran el reconeixement, entre els quals, el montblanquí. «Estic content perquè es tracta d’un reconeixement a tota una vida», exclama Ismael Porta, que si es va decidir a presentar-s’hi és perquè un conegut el va animar.

Per optar al diploma cal haver exercit més de 20 anys. Un requisit que Porta dobla. I és que el seu contacte amb l’artesania va ser ben primerenc, amb tan sols 10 anys, quan va començar a interessar-se pel pessebrisme. L’afició, de fet, li ve de família. I és que «ja deien que el meu avi era el que feia els millors pessebres de Montblanc», recorda. També l’avi havia restaurat els Nanos centenaris de Montblanc i, de fet, Porta encara segueix treballant a dia d’avui com ho feia el seu avi, amb les mateixes tècniques, «amb materials que no són agressius».

El punt d’inflexió de Porta cap al pessebrisme va ser una visita que va fer quan era petit a una exposició al llavors Caixa Pensions. Allí, Porta va descobrir els diorames i, a través d’un tiet seu també aficionat, es va acabar introduint a aquest món, interessant-se especialment pels decorats. En paral·lel, es va implicar amb els Pastorets i, tot i que el que més l’interessaven eren els decorats, va acabar encarnant durant 34 anys al personatge del Rovelló, a més d’assumir la direcció escènica i tècnica.

Ismael Porta es va formar a l’Institut del Teatre de Barcelona, especialitzant-se en els estudis d’escenografia. En paral·lel, va rebre l’encàrrec de crear la Mulassa de Montblanc. «M’hi vaig haver de posar de ple i, de fet, l’Ajuntament em va fer un justificant per a l’institut», recorda ara amb gràcia: «Deurien pensar que volia fer campana!». També va fer les rèpliques dels Nanos centenaris del mateix municipi, a més de participar en diversos decorats, com el de la Passió d’Olesa de Montserrat, o per la companyia Dagoll-Dagom, per l’obra Mar i Cel, així com la primera escenografia de la representació de la llegenda de Sant Jordi al Foradot. En imatgeria, ha fet restauracions de tots els misteris de la Setmana Santa montblanquina.

El pessebrisme, però, sempre ha estat la gran passió d’Ismael Porta. Ja a finals dels anys 90 va començar a gestar la idea de crear el Museu del Pessebre de Catalunya i fer-lo a Montblanc, somni que va ser una realitat el 2018 de la mà, també, de Teresa Bordell.

Ara, tota aquesta trajectòria serà reconeguda per la Generalitat. Un gest que per a Porta no és més que un reconeixement que el fa «molt content».

Llegeix a https://www.diaridetarragona.com/camp/la-generalitat-reconeix-el-montblanqui-ismael-porta-com-a-mestre-artesa-CE23271883