Durant aquests dies, tècnics instal·ladors del Grup Ilunion, amb la col·laboració del Grup Social Fundació ONCE, estan implantant al Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc, de forma pionera, els codis NaviLens, un sistema locutat robotitzat que permet, per mitjà d’uns codis de colors similars als codis de barres o codis QR ubicats estratègicament, que les persones cegues o amb baixa visió, i també les persones amb sordesa, puguin detectar-los amb el seu propi telèfon o dispositiu mòbil. És la darrera generació amb tecnologia digital senyalèctica inclusiva i universal per a tothom. Aquests codis Navilens assenyalen i informen del contingut d’aquest espai, de les façanes exteriors, del recorregut interior, les diverses sales, tallers, vitrines, diorames i figures, que permet a tots els usuaris obtenir una experiència immersiva enriquidora i accessible per a tots els públics.
L’aplicació d’aquest sistema precursor s’amplia també a altres persones o col·lectius amb diversitats funcionals i també a tota la població en general o visitants d’aquest equipament cultural, ja que la tecnologia NaviLens permet proporcionar i generar contingut informatiu turístic, cultural, artístic, social o administratiu, en tota mena de formats (text, àudio, imatge-vídeo, pictogrames, subtitulacions, lectura fàcil i es tradueix automàticament a 38 idiomes diferents). Permetent millorar les funcions cognitives amb la informació totalment accessible inclusiva i millorar l’autonomia en l’ús intel·ligent d’aquest equipament cultural-turístic de servei públic.
L’usuari del Museu del Pessebre podrà accedir a diferents continguts explicatius en el tipus de format que desitgi i es podrà moure lliurement amb la seva pròpia i total autonomia per l’espai d’aquest singular equipament, contemplant-ne les obres i diorames artístics; on se senyalitzen els espais, informant en tot moment a l’espectador on es troba, tot el que l’envolta del seu entorn, i a més l’ajuden a arribar de forma precisa a qualsevol element senyalitzat. Activant la lectura des del seu dispositiu mòbil personal, d’unes etiquetes que s’haurà de descarregar de les aplicacions “App NaviLens” (discapacitat visual o auditiva) i “App NaviLens Go” (resta d’usuaris), amb marcadors digitals identificadors de detecció i reconeixement de llarg abast i alta densitat. Sense haver d’enfocar directament o posar-se a sobre mateix de cada rètol, com passaria amb els codis QR.
Eina difusora de la cultura
Les característiques d’aquesta innovació digital són que el Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc, com a eina difusora de la cultura, autogestió i participació per a la inclusió social arribi a tothom (també per a col·lectius vulnerables amb discapacitat, trastorn mental o malaltia); amb l’empoderament de l’usuari; personalització del servei; itinerari amb vida autònoma independent; obtenir informació accessible sobre el continent i continguts de cada peça o obra expositiva i dels serveis tant exteriors com interiors d’aquest ens únic a Catalunya.
Gràcies a haver estat seleccionat en el programa Convocatòries de Programes Socials Catalunya 2023-24, amb el projecte “El Museu del Pessebre de Catalunya, un camí i un espai vers la cultura sensorial inclusiva”, podent així oferir l’atenció a més de 165.500 persones en situació de vulnerabilitat, aquest Museu del Pessebre esdevindrà un referent territorial davanter i pioner en innovació digital per la inclusió accessible cultural, turística i artesanal catalana. En aquest projecte innovador, a més de la Fundació La Caixa, Grup Social Fundació ONCE, Grup Ilunion, Aprodisca Montblanc – la Selva del Camp i amb els recursos propis de la FMPC, es preveu també l’ajuda, col·laboració i participació de la Diputació de Tarragona, Generalitat de Catalunya, Consell Comarcal de la Conca de Barberà i del mateix Ajuntament de Montblanc.
Llegeix la notícia a https://www.novaconca.cat/noticia/249771/el-museu-del-pessebre-installa-un-sistema-pioner-per-a-persones-amb-diversitats-funcionals